1 de maig 2019

El follet Gombau. La salamandra Comuna. Kids 85 edic. May 2019

 La salamandra comuna





Hola menuts!

M’agradaria parlar-vos d’un amfibi que de ben segur és molt conegut per la majoria de vosaltres. Es tracta de la inconfusible salamandra comuna (Salamandra salamandra), inconfusible pels seus estridents colors, negre i groc brillants, i també per la seva característica silueta que ens recorda a una sargantana o un petit llangardaix.


La salamandra és un amfibi urodel. Vol dir que té cua, al contrari que els seus cosins les granotes i els gripaus, també amfibis, però sense cua. Li agrada viure als boscos ombrívols i humits, sempre amagada sota la molsa, els troncs d’arbres caiguts o la densa fullaraca del terra, i prop dels estanys, rierols i torrents.


D’hàbits principalment nocturns, la salamandra s’alimenta principalment de cargols, llimacs, cucs de terra, aranyes i tota mena de petits insectes i mosquits.  Desenvolupa així, com tots els amfibis en general, un important paper en el control de plagues.


Com hem comentat abans, la seva coloració d’un viu color negre i lluents taques grogues, la fa inconfusible sense cap mena de dubte. Aquests estridents colors tenen la principal funció d’allunyar els possibles predadors. També segrega una substància tòxica blanquinosa per unes glàndules situades a la part posterior del seu cap que té un fort efecte neurotòxic i irrita les mucoses i els ulls dels seus predadors.


Bé menuts si trobeu una salamandra, el millor és no destorbar-la gaire. Admireu la seva espectacular coloració, i si per casualitat l’heu d’agafar perquè es troba en mig d’un camí o en perill, recordeu que heu de rentar-vos les mans acuradament després, i no tocar-vos els ulls o la boca.


A reveure menuts!

I recordeu també al 2019 sempre les 3xR’s: Redueix, recicla i reutilitza.


6Q.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada