10 de nov. 2018

El follet Gombau. Els conills. Kids 82 edic. Nov-Dic 2018


El Follet Gombau.  
Novembre - Desembre 2018 (6Q)

Hola menuts! Si a la anterior edició varem parlar de la llebre, en aquesta ho farem dels seus simpàtics cosins: els conills (Oryctolagus cuniculus)

El conill de bosc, és un mamífer rosegador que s’alimenta principalment de tota mena de vegetals, hortalisses, llavors i arrels; cosa que no agrada gaire als pagesos. Però, tot i ser un mal son per als agricultors, forma part essencial de la cadena tròfica, es a dir: son el principal aliment de moltes especies de predadors, com ara el linx i l’àliga, fins al punt de dependre la seva supervivència.

El conill de bosc te un pelatge llanut i espès d’un color grisenc i tons bruns. La seva silueta és rabassuda, molt al contrari que la seva cosina la llebre, molt més estilitzada. Les orelles son llargues i les potes del davant curtes, d’aquí que caminen fen saltirons. Els ulls, també son grans i la cua curta i de color blanc, cosa que els identifica inconfusiblement a l’hora de fugir a corre cuita.

Els conills viuen en comunitats i fan niu en un cau subterrani, un complex sistema de galeries que tan mateix fa les vegades de refugi a la colònia davant els possibles predadors. Els conills neixen nus i cecs a l’intimida’t del seu cau, i ràpidament engreixaran i sortiran a l’albada o a la vesprada a menjar herba fresca amb la seva mare i d’altres membres de la colònia.

Els conills estan molt arrelats a la cultura popular; son força coneguts els conills de Pasqua: Una antiga tradició de les cultures germàniques i anglosaxones, tot i que la tradició catòlica diu que el conill fou un dels missatgers de la resurrecció de Crist i que regalava ous pintats, xocolata i llaminadures als nens durant la Pasqua per recordar aquest fet.

Darrerament, s’ha posat de moda tenir conills nans com a mascotes en una gàbia de petites dimensions a casa. La veritat es que son uns animalons molt bufons, però heu de recordar que tenir una mascota a casa és una responsabilitat i per tant hem de ser molt conscients de les necessitats bàsiques dels nostres companys animals.

A reveure menuts! I recordeu sempre les 3xR’s: Redueix, recicla i reutilitza.




6Q.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada