10 de gen. 2019

El follet Gombau. El liró. Kids 83 edic. Gen-Feb 2019

El Follet Gombau.  
Gener-febrer-2019 (6Q)

Hola menuts! Amb l'arribada del fred el bosc, i tots els seus habitants, cauen en una llarga letargia a fi de sobreviure a les dures condicions climatològiques del cru hivern. D'entre aquests dormilegues, hi ha un de molt curiós: El liró, rat dormidor o rata cellarda (Eliomys quercinus).

Aquest petit rosegador s'ha guanyat el nom de rat dormidor per ser un dels rosegadors que s'endormisquen durant tot l'hivern en un petit i càlid cau a la soca d'un arbre o un raconet del jardí; i despertarà de la seva hibernació un cop les agradables temperatures de la primavera tornin de nou.

El rat dormidor és de la mida d'un petit ratolí amb grans orelles i una cua llarga de color negre. El que el fa inconfusible és la mascara de color negre que l'hi envolta els ulls. De color blanc a la panxa, presenta una esquena de color bru i grisós. La cua és molt llarga i també és de color negre.

És un animal de costums nocturnes, i a la cultura popular s'ha guanyat la fama de ser uns dels follets del bosc, doncs sabem que hi són, però també molt difícils de veure'ls. Donat el seu costum d'aletargar-s'hi hi ha una dita popular que diu: “dormir com un liró”, fen referència a la seva particularitat de passar-se tot el hivern dormin com, això, un liró.

Bé menuts, de ben segur que durant aquests mesos de fred no els arribareu a veure’ls, però com els follets, de ser hi són!

A reveure menuts! I recordeu també al 2019 sempre les 3xR’s: Redueix, recicla i reutilitza.

   

         

          6Q.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada