22 de jul. 2018

El follet Gombau. Les Meduses. Kids 80 edic. Jul-Agos 2018

El follet Gombau. 
Revista Kids Edició Juliol-Agost 2018 -6Q-

Hola menuts arriba la temporada de bany i, darrerament, també ens arriben, cada cop més, les incomodes i de vegades perilloses meduses. L'augment espectacular els darrers anys d'aquests invertebrats marins és degut principalment a la manca dels seus principals depredadors; la desaparició de les tortugues marines i la sobreexplotació dels peixos, sobretot les tonyines, provoquen un desequilibrant augment d'aquests animalons.

De meduses a la nostra mediterrània en poden trobar de diferents espècies, i no totes són perilloses, tot i que hi ha de molt tòxiques:

D'entre les més habituals tenim la medusa Luminescent (pelagia noctilua), destaca pel seu color rosaci i la seva silueta de típica medusa, amb quatre tentacles gruixuts i uns setze de llars que semblen filaments. Tota la superfície dels tentacles i l'ombrel·la està coberta d'unes pigues de color marró que són urticants. És força perillosa i pot causar irritacions i coïssor per contacte amb la pell. En el pitjor dels casos poden arribar a provocar problemes cardiovasculars, respiratoris i dermatològics.





Un altre espècie molt habitual i força perillosa és la medusa Born Blau (rhizostoma pulmo). Té forma acampanada de color blavós i un manat de fins a vuitanta-set tentacles de color blavós. El contacte amb la pell es força irritant, tot i que no produeix problemes dermatològics greus, però sí una intensa coïssor i irritació.





La medusa Ou Ferrat (cotylorhiza tuberculata) té una silueta molt particular i inconfusible com indica el seu nom comú. La forma aplanada de la seva umbel·la amb una gran protuberància al centre de color taronja, d'aquí esdevé el seu nom. Els seus tentacles són gruixuts i curts d'un color blavós. No és gens perillosa i, curiosament pot ser comestible.

El Born (aurelia aurita) també és una medusa de baixa toxicitat. L'ombrel·la té forma de plat transparent amb taques blavoses. Té quatre tentacles llargs i d'altres de curts, però el que la fa inconfusible és que els quatre òrgans reproductors de color violeta, i en forma de ferradura, són visibles a través de l'ombrel·la.


I, finalment, també podem trobar la popular Barqueta de Sant Pere (velella velella), una de les meduses més petites i fàcils de reconèixer, doncs sura a la superfície de l'aigua amb la seva característica forma de barqueta a vela de color blau-violaci. Les cèl·lules urticants dels seus petits tentacles són inofensives per als humans.

Menuts, aneu molt amb compte amb les meduses, el millor es no tocar-les però si malauradament patiu les seves picadures, el primer que heu de fer es rentar la ferida amb aigua de mar o sèrum fisiològic, mai amb aigua de l'aixeta doncs augmenta la reacció al·lèrgica, un cop netejada la ferida i retirat qualsevol resta dels tentacles urticants adherits a la pell, es recomanable aplicar fred, una bossa de gel embolicada en una tovallola neta durant 10 o 15 minuts a la zona afectada per baixar així la inflamació. Posteriorment es pot prendre un analgèsic en cas que el dolor sigui intens. En aquells casos més greus consultar sempre amb un metge especialista. 

Bé menuts recordeu a la platja també les 3xR's: Redueix, Reutilitza i Recicla.

Desitjar-vos gaudiu unes molt bones vacances d'estiu. A reveure menuts!

  

6Q-2018



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada