27 d’oct. 2019

El follet Gombau. El falcó pelegrí. Kids 88 edic. Sep-Oct 2019



Hola menuts!

Les aus de presa o rapinyaires són sense cap mena de dubte la perfecció aerodinàmica del vol, i el seu màxim exponent el trobem en els falcons.


El falcó pelegrí (Falco peregrinus) és l’ocell més veloç del planeta. La seva silueta aerodinàmica li permet fer picats fins a 300 quilòmetres per hora, sent aquesta la velocitat més gran registrada en un ocell.


El falcó pelegrí presenta tota la part superior del dors i les ales de color gris, junt amb el cap i les galtes. Ben al contrari, tota la ventrada és d’un preciós color blanc tacat de gris. Les urpes són d’un intens color groc igual que la part superior del seu esmolat bec.


Els falcons no fan niu; generalment aprofiten les cavitats o els sortints rocosos dels penya-segats, les altes torres o els grans edificis. Per exemple, hi ha constància actualment d’un niu a la part alta de la Sagrada Família a Barcelona. De fet, fa uns anys es va iniciar un pla de reintroducció amb la finalitat de controlar la població de coloms, i en els últims anys s’han arribat a registrar sis parelles reproductores a tota la ciutat, encara que el seu hàbitat natural són les grans planes i estepes cerealistes on caça des de les alçades les seves preses mitjançant espectaculars i mortífers picats.


Bé, menuts, de ben segur que si veieu un falcó, el reconeixereu de seguida per la seva inconfusible silueta. I, tot i que són aus rapinyaires, sempre mal vistes per ser caçadors, recordeu que tots els éssers vius tenen un paper fonamental dins l’equilibri ecològic del planeta. Per això, ara reintroduïm els falcons a les ciutats per controlar les plagues d’altres aus.


A reveure menuts!

I recordeu sempre les 3xR’s: Redueix, Reutilitza i Recicla.


6Q.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada